fredag 28 september 2007

Dessert till Lina

Du sökte en nyttig dessert men frågan är om du menar viktväktarnyttig eller GI-rätt?  Den här är så pass mäktig att det räcker med lite för att känna sig lyxigt bortskämd så det fungerar för båda grupperna!

Mörk chokladcreme med saltrostade nötter och olivolja

Allt till den här läckra desserten går att förbereda. Det är bara olivolja som ska hällas på strax före servering.Ingredienser

1 dl vatten
125 g mörk choklad, 70%
lite rivet citronskal
Salta nötter:
100 g nötter (blanda gärna pistage-, hassel-, pinjenötter och mandel)
salt
Till servering:
1 dl olivolja
rikligt med flingsalt
Du behöver också:
rikligt med is
två bunkar, en som passar i den andra.Gör så här:

Desserten tillagas i så kallat kylbad och till det behöver du rejält med isbitar, så börja några dagar i förväg och frys in. Chokladkrämen stelnar snabbt, så det är viktigt att du plockar fram allt du behöver, inklusive serveringsskålar eller cocotter. På kockspråk gör du en ordentlig "mise en place".

Rosta nötterna i en torr, het stekpanna tills de fått fin färg. Salta och smaka av.

Ta fram elvispen. Förbered den större bunken med kallt vatten och is i, det blir ett så kallat kylbad.

Tvätta citronen noga och strimla skalet. Hacka chokladen och lägg ner i den mindre bunken, som får plats i kylbadet. Koka upp vattnet med citronskalet. Ta av från värmen, sila bort citronskalet och häll vattnet över chokladen.

Vispa chokladen i kylbadet, tills du har en lättvispad chokladcrème. Portionera upp cremen i fyra serveringsskålar. Passpå-crèmen stelnar snabbt, så det gäller att vara snabb. Förvara svalt till servering.

Fördela olivoljan och nötterna över chokladcrèmen. Strö över flingsalt. Servera genast.

Recept från okänd källa

Inga kommentarer: