Maja bad om tips på tillbehör:
"Hej Anna, jag ska köra igång med GI igen men skulle behöva lite fler alternativ till tillbehör. Blir så trött på sallad och Quinoa efter ett tag. Har du nått förslag?"
Tror du att det ligga lite i hur du betraktar dina tillbehör? För pasta, potatis och ris är ju inte så spännande heller och de flesta av oss har ju ätit det ungefär en miljon gånger men inte tröttnat... ;D
Mina standards:
Wokgrönsaker, smaksatta på olika sätt, tex, soya/vitlök/sambal, curry, med någon färskost, semsamfrön eller fetaost.
Cremefraiche eller kesoröror med lök och skaldjur, äpple, skinka, vitlök, eller chilisås.
Cole slaw
Stekt svamp, gärna med smaksatt färskost.
Tomatsallad med rödlök, balsamvinäger olivolja och svartpeppar.
Det är ju ingen fara på taket med pasta/ris/potatis någon gång då coh då heller, men välj fullkornspasta, råris eller kall potatis (och sedan uppvärmd om du inte vill ha den i en sallad tex) istället och dra ner på mängden.
Hoppas att det gav någon ny idé!
Vad kompletterar ni med?
Marlene tipsar också: (Åh! Hur KUNDE jag glömma blomkålsmoset, min favvo ju!)
"Vitkålssallad är jättegott. Antingen som pizzasallad (vitvinsvinäger, svartpeppar och lite olja) eller med krossad ananas (hur gott som helst). Också väldigt gott att woka.
En annan favorit är linsröra med krossad tomat. Olika sorters bönor kan man också slänga i sallader.
Gratinerar också grönsaker (blomkål, broccoli, etc) i ugn med lite ost och en nypa flingsalt för att få variation. Listan kan göras lång=)
Blomkål som man kokar med lite grädde och mixar är godare än potatismos! Bra sätt att "lura" folk som inte äter grönsaker.
Hoppas att du kan ha fått några idéer"
Anna-Karins tips:
"Jag äter mycket böner och kikärtor, både som sallad med till exempel en vinegrätt, pesto, citron eller blandar i lök och tomater, eller som röror, typ hummus (bara att mixa med lite olja, vatten och vitlök eller annan smaksättning).
Annars gillar jag "varma sallader". Jag tar t.ex purjo eller rödlök, steker på den i olja, ner med t.ex tomater, haricot verts och lite spenat. Ibland har jag lite vinäger på också. Jättegott! Går att variera i det oändliga och man kan ha i bönor också. Eller ost, typ feta.
Gratinerade grönsaker gillar jag också, med eller utan äggstanning.
Och när jag har bråttom, då kör jag nästan jämt fryst grönsaksblandning som jag kokar i micron och sedan saltar.
Det finns så mycket gott ju! Jag saknar verkligen inte ris, pasta och potatis."
Fatimas tillbehör:
Bönor är bra istället för potatis tycker jag. Brukar göra en grätäng med aubergine i botten, sen stora vita bönor och sist någon form av färsblandning med krossade tomater och lite ost på toppen. Jättegott och det "märks" inte att det är utan pasta eller potatis.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar