måndag 14 januari 2008

Lax med färsk sparris, citronaioli och gräslökscreme fraiche

Citronaiolin var ljuvlig och förtjänar utan tvekan dagens träningsvärk i visparmen  

Laxen gjordes på enklast möjliga sätt, med citronpeppar, sichuanpeppar och salt i ugnen 175 grader i ca 15-20minuter.

Jag använder hel sichuanpeppar, mortlar den (doftar ljuvligt!) och silar bort de stora bitarna för min treårings skull, fungerar utmärkt i en tesil!

-

Citronaiolin gör du så här:

Ta i god tid innan maten skall lagas fram och separera två äggulor samt två dl olja så att de fått rumstemperatur när det är dags att göra aiolin. Jag gjorde denna på citronolja men det går lika bra med vanlig matolja.

Riv ner skalet från en citron och 2tsk av juicen i en stor bunke. Pressa i två stora vitlöksklyftor, 2 tsk dijonsenap och en nypa salt och vispa sedan ner äggulorna.

Nu är det dags för oljan. Tillsätt den försiktigt under vispning, först droppvis och sedan i en mycket smal stråle. Rör hela tiden kraftigt med vispen så skär sig inte aiolin.

-

Jag hade lite kvar i en burk creme bonjourost med gräslökssmak sedan fredagen och tyckte att den kunde passa till laxen för min treåring. Jag värmde den lite i micron så den blev mjuk och rörde ner den i 1dl creme fraiche, blev jättegott och gick hem hos oss allihop!

Färsk sparris med lite smör, citon och salt är en favorit. Välj helst så jämntjocka knippen som möjligt. Skär av den nedersta centimetern och koka dem hela i ca 6-7 minuter, (det var bra koktid för mina som var runt 1,5cm tjocka i nerdelen.) Känn med sticka i den nedre delen, de ska abslolut ha spänsten kvar.

Inga kommentarer: