söndag 27 januari 2008

När är du mätt?

"Jag har en fråga! Jag har ju fått några matdagar här och var.. som jag brukar fråga om hehe.. men nu undrar jag hur en matdag i början kunde se ut för dig..(det svåraste med att börja med gi är att hitta sin nivå, alltså mängden och sammansättningen av måltiden som gör att man mår bra.. det skiljer ju ganska mycket på hur du äter nu.. och då liksom)

Ha en trevlig söndag!
MVH Sandra
"

-

Det tog ett tag att lära sig lyssna på sin kropp men när inte det högljudda suget efter kolhydrater överröstade allt den sade var det lättare att försöka tolka den.

Visst skiljer det sig i mängd mot vad jag åt när jag var som störst men mättnadskänslan är den samma och det är den jag strävar efter. Den där nöjda känslan i hela kroppen som säger att nu har jag ätit tillräckligt, jag behöver inte vänta på att magsäcken är proppfull längre för att förstå att det är nog. Exakt hur mycket det är skiljer sig från dag till dag, precis som det skiljer sig från människa till människa.

Mitt bästa tips är välkänt: Ät långsamt, det tar tid innan magen och kroppen synkar och dessutom hinner du bli mer tillfredställd av smakerna och även visuellt. Är du hungrig när det är dags för mellanmålet då har du nog ätit för lite till målet innan. Känns mellanmålet helt ointressant, då kanske du har ätit lite mer än du egentligen behövt?

Sammansättningen tror jag också måste vara individuell. Min version av GI gränsar nog till en lågholhydratskost så jag använder mer fett än vad man kan göra om man äter mer kolhydrater men det är vad som fungerar för mig.

Jag har hög energi och framför allt så fungerar det väldigt bra mot sockersuget fär mig. Någon annan utan samma sockerproblematik kanske mår bättre av att äta lite potatis eller råris till målen och dra ner på fettet istället?

Ha en skön söndag du med!

-

Robin har råd!


"Ja det är inte lätt att skilja på sug och mättnad alltid. Jätteproblem för mig ibland så jag får planera hur mycket jag kan äta innan jag gör det=)"

Låter väldigt klokt och allra helst om man känner att man lätt äter lite för mycket. Gör bara precis så mycket du behöver eller gör matlådor på en gång av eventuella rester, kyl ner snabbt och frys in så du inte frestas att ta lite extra "för det var ju så gott".

Visst  går det att värma upp igen men du hinner tänka efter en gång extra. "Behöver jag det här?" Är det hunger eller är det ett annat sug jag försöker mätta?" Dessutom ger du kroppen en chans att skicka fram mättnadssingnalerna!

-

Min svägerska har ett bra tips med: När hon känner sig sugen på något så ger hon sig själv en kvart och känner sedan efter igen, är hon lika sugen då kan det vara ok att äta den där "kakan".

För henne fungerar det bra och suget har oftast gått över, för andra kanske man måste öka tiden med en timme och lova sig själv att dricka ett glas vatten eller två under tiden...

Inga kommentarer: