onsdag 28 januari 2009

Vad är vi gjorda för att äta?

Carolina kommenterade min fråga om ni såg Andreas Eenfeldt på tv4:

"nej. skulle vara intressant att få höra, kanske få en annan uppfattning, för jag anser att LCHF inte håller i längden. spelar ingen roll vad folk säger, människan är gjord för att äta allt. hade människan mått dåligt av spannmål och kolhydrater hade vi aldrig börjat odla och tillaga dem och infört dem ivåran kost...

/carolina"

"Carolina, människan är inte gjord för att äta allt. Under 4 miljoner år har vi ätit en kost bestående av fett och protein och vi har haft en väldigt begränsad tillgång till kolhydrater (bär och frukt vid säsong). Eftersom vi ätit den här typen av kost i en så stor del av vår utveckling är vi väl anpassade efter den.

Jordbruket har funnits i 4000 år här i Norden. Om du jämför 4000.000 år med 4000 år är det en enorm skillnad. Folksjukdomarna kom med jordbruket, innan dess dog inte människan av cancer eller hjärt- och kärlsjukdomar. Dessa fanns helt enkelt inte då.

En art som håller sig till sin naturliga föda får inga sjukdomar. Därför måste det vara något fel på det sättet vi äter idag!

/Dessi"

-

Min kommentar:

Vi kanske KAN äta allt men frågan är om man bör och iså fall i vilken mängd? Kanske är det bara fördelningen mellan kolhydrater/fett/protein som har blivit fel? Jag vet bara att JAG mår väldigt mycket bättre av den här fördelningen.

-

"Bra poäng Anna! Visst kan vi äta lite kolhydrater, men vi är inte anpassade för den mängd SLV förespråkar, och väldigt många äter ännu mer än så. Kolhydrater mättar dåligt, detta eftersom vi ska kunna äta så mycket som möjligt av dessa när vi väl kommer över dem för att lägga på oss fett inför kommande svältperiod. En jättebra överlevnadsmekanism förr, idag är den katastrof. /Dessi"

-

"Vi kan många gånger diskutera ihjäl oss på vad man ska äta men det stora problemet blir ofta motivation och genomförbarheten i den egna livssituationen. Det är ofta det som gör att man faller tillbaka i gamla spår. Vad händer när man går från en strikt LCHF-diet till normal skräpmat om det vill sig illa? Du är suveränt duktig Anna!!

/Martina"

-

Min kommentar:

Det är det som är grejen Martina, jag kommer aldrig gå tillbaka till skräpmaten igen! Suget efter den är helt borta och så länge jag fortsätter med den här kosten kommer det fortsätta att vara så. Utan frestelser-ingen risk för misslyckande! :D Det gör en monumental skillnad från förr när jag gått ner i vikt med andra metoder, det har aldrig känts som nu, utan som en kortsiktig problemlösning förenad med mycket ångest och genomförd på ren motivation och dicliplin.

Kikar du lite närmare på den så ser du att den inte är så himla strikt. Jag gissar att många tror att LCHF innebär något annat än det faktiskt gör i praktiken. Många äter mellan 10-20 energiprocent från kolhydrater, det innebär i praktiken att om du äter runt 2000kcal så blir det mellan 25-50g kolhydrater. Det är inte alla som behöver vara så strikta att de håller sig under 10E%

Inga kommentarer: