söndag 11 januari 2009

Köttfärslimpa med lättkokta morötter

Basilika och myntasås i skålen brevid. Eftersom jag hittade en creme bonjour med gräslökssmak i kylskåpet som det var dags att äta upp inom kort så fick den sätta lite smak på limpan.

Ingredienser till 8 portioner:

1 kg blandfärs 
2 äggulor

1 paket creme bonjour gräslök
2 dl grädde

1 gul lök

2 msk kalvfond

1 msk soja

2 tsk salt
1 tsk vitpeppar 
½ tsk kryddpeppar

½ tsk malen ingefära

Sätt ugnen på 250 grader. Hacka löken. Blanda färsen med alla kryddorna, sedan grädden och äggulorna. Forma till tre ganska platta limpor på en plåt klädd med bakplåtspapper eller i en stor ugnsfast form. Sätt in limporna och sänk värmen till 175 grader. Grädda i ca 45 minuter.

Jag serverade lättkokta morötter till men tänk på att de innehåller ganska mycket kolhydrater och kan bråka med sötsuget för sockerkänsliga personer.

Såsen har en bas av creme fraiche och är kryddad med hackad färsk basilika, mynta, vitlök, lite salt och svartpeppar.

Inga kommentarer: