onsdag 7 januari 2009

GI-noll av Sten Sture Skaldeman

Det finns många olika varianter av lågkolhydratskost och i sin bok GI-noll! ger Sten Sture Skaldeman oss sin metod. Hans hälsoplan är uppdelad i tre olika grupper anpassade efter hur kolhydratskänslig du är. Du väljer grupp och därmed recept, som passar just dig.

Poängen med GI-noll! är att vi alltid äter oss mätta, och att vi aldrig känner några ”sug”. Vårt stabila blodsocker ger oss trygghet och uthållighet.”

Han bygger sitt program på Skaldemans ratio som ger ett mått på hur fördelningen fett/protein/kolhydrater ska se ut på en måltid. Den kan upplevas som lite krånglig vid först anblicken men eftersom boken också ger dig många recept, så lär du dig snabbt hur just din måltidsfördelning ska se ut och den kost han rekommenderar är inte svår, vare sig att laga eller att hålla sig till. Du hittar till exempel recept på köttfärslimpa med bacon, laxpudding och smörgåstårta i +50-gruppen och det är den kolhydratsmässigt striktaste gruppen!

”Enkelt uttryckt ska du äta sådan mat som farmor och farfar åt. Åk gärna hem till din farmor, om du har en sådan, och be om lite matlagningstips. Hon vet hur man lagar mat, och hon vet vad smör och grädde betyder.”

Sten Sture är en stor personlighet men inte längre så stor fysiskt.  Han brukar säga att han bantade sig upp till sin övervikt på 145kg. Med sin egen kost har han ätit sig tillbaka till normalvikt på 80kg.

”Själv har jag gått ner 65kg i vikt och återfunnit min hälsa. Jag har fyllt 65, men jag är starkare och piggare än vad jag var vid 30”

Tack vare hans rättframhet, språk och humor känns boken lättsam trots det underliggande allvarliga temat. Jag rekommenderar den varmt!

Inga kommentarer: