fredag 10 oktober 2008

Kolhydrater hit och kolhydrater dit

Ett litet förtydligande:

Jag har över åren förstört mitt förhållande till kolhydrater. Vad som en gång var likvärdigt med min bästa vän är nu något jag måste se upp med. Äter jag för mycket kolhydrater skenar det direkt iväg och blir enorma mängder, jag kan helt enkelt inte styra över intaget.

Det är fettet som är nyckeln för mig för att kunna hålla mig så ren från socker som möjligt. Ju mer fett jag äter desto mindre blir suget efter kolhydrater och det gör mig nöjd, mätt och glad. Länge.

Det innebär inte att det här är det bästa sättet att äta för alla. Det jag dock definitivt tror på är att alla mår bra av att hålla sockerintaget lågt.

Socker finns inte bara i det uppenbara som godis, läsk och kakor utan även kolhydraterna från bröd, pasta, ris och potatis osv. omvandlas i kroppen till glukos som i sin tur frisätter insulin. Insulin är kroppens mest fettbildande hormon. Lite förenklat: för mycket insulin i blodet ger för mycket fett på kroppen. (Lite mer om kopplingen insulin/kolhydrater/viktuppgång.)

Är du frisk, normalviktig och nöjd med din tillvaro så behöver du dock  inte dra ner på kolhydraterna till ett minimum som jag gjort. Njut av din pasta och dina potatisar när det serveras men dra ner på mängden och fokusera lite mer på resten av måltiden istället, dvs bygg inte din måltid kring kolhydraterna utan se dem som ett tillbehör.

Inga kommentarer: