Anonym känner sig manad att påpeka detta ang min Gi-fastfood lunch:
"Sadia: Det är inte speciellt nyttigt ;).
Allt som gäller för att gå ner i vikt är att äta mindre än man förbrukar. Så enkelt är det.
Sen om man väljer att göra det genom att ta bort kolhydrater/fett/protein spelar ingen roll. Man kan banta på godis om man fortfarande åt mindre än man förbrukar.
Är dock varken nyttigt eller hälsosamt för kroppen. Det är egentligen inte heller vare sig lågkolhydrat-diet eller lågfett-diet. Lite av varje är lagom. Och köttbullar och korv kommer aldrig bli speciellt nyttigt (inte om du jämför med fisk tex).
Men Anna; Ett stort lycka till. Även om inte jag tror på GI, så har det uppenbarligen funkat/funkar bra för dig! /Anonym"
-
Tack för ditt lycka till men varför är alltid kritiska röster anonyma?
Om igen vill jag säga att det här fungerar för mig för att jag genom att äta mindre kolhydrater inte längre triggar mitt sötsug som förut var helt olidligt för mig. Självklart handlar det om intag och utgifter men det här håller kontroll på mitt intag, hur och OM det påverkar min metabolism också kan jag inte säga och inte heller du.
Korv och köttbullar behöver inte längre vara så onyttigt som du vill få det till. Korven jag åt (från göl) innehåller hög köttmängd, köttbullarna är hemmagjorda. Hel ok mat en vardagskväll och betydligt bättre än vad det hade kunnat vara om jag inte styrt in på det här spåret.
GI-kost har väldigt många olika inriktningar. Min lutar åt lågkolhydratskost, andras åt lågfettskost. Dra inte alla över en kam.
-
Jonas kommentar:
Måste hålla med den anonyma personen i detta.
Att socker kan trigga ett sötsug kan jag förstå men tror ej kolhydrater kan göra det. Men känner du så är det ju så för dig =)
Det enda som spelar roll om man vill gå ner i vikt är att ligga på ett energiunderskott sett per dag. Gör man det går man ner i vikt. Hur man skapar detta energiunderskott kan ske på 3 sätt. Träna för att förbränna mer energi, äta mindre, eller en kombination av de två första.
Korv och köttbullar innehåller fortfarande mycket mättat fett som absolut inte är nyttigt. Vill man äta mer nyttigt är kyckling och fisk 2 bra proteinkällor. Vet att fredrik paulun rekommenderar korv max 1 gång i veckan.
Låg kolhydratskost eller lågfett kost ger samma resultat....dvs minskat dagsintag av energi.
Jag kan dieta på matfett, socker och pasta och ändå gå ner i vikt...så läge jag äter mindre än vad jag förbrukar. Visst är det härligt enkelt =)
Detta har jag lite koll på så tro mig på mitt ord, har läst 2 nutritionskurser på både högskola och universitet och läser biomedicin samt utbilar mig till PT
/Jonas
-
Jonas!
Då vet du ju också det hela tiden kommer nya rön och det pågår en väldigt livlig debatt huruvida mättade fetter är onyttiga eller ej.
Vad är socker om inte kolhydrater?
Jag begär inte att du ska förstå men det är inte så härligt enkelt som du skriver. Grejen är ju att KLARA AV att ligga på ett energiunderskott, att inte hela tiden ha en okontrollerbart sug efter fel mat.
Det gör hela skillnaden.
/Anna
-
Dessi svarar också på Jonas kommentar:
De flesta vet att insulin är det hormon som hjälper till att transportera fettet in i fettcellerna. Ju mer insulin som frigörs i kroppen, desto mer borde vi alltså rimligtvis gå upp i vikt. Kolhydrater är det näringsämne som höjer blodsockret mest, och där kroppen behöver producera mest insulin. Jag delar hypotesen med Gary Taubes. Det ÄR skillnad på kalorier och kalorier. Jag tror att de olika näringsämnena påverkar kroppen på olika sätt, medan traditionalisterna anser att “en kalori är en kalori” och att det inte spelar någon roll varifrån kalorierna kommer ifrån när man t.ex. vill gå ner i vikt. Huvudsaken är att man ligger på energiunderskott menar man.
Vad är då en kalori? En kalori är ett mått på hur mycket energi som bildas vid förbränning i en speciell ugn. Ett vedträ är alltså ganska kalorikt, men har inget näringsvärde för människor. Kalorieinnehållet i ett livsmedel säger alltså ingenting om hur kroppen reagerar på livsmedlet i fråga. Människan har ingen ugn i magen, matsmältningen fungerar på helt andra sätt.
Det jag själv upplevt är att jag går bättre ner i vikt genom att äta fler kalorier som kommer ifrån fett, än få kalorier som huvudsakligen kommer ifrån kolhydrater. Jag kan ligga på min passiva förbränningsnivå eller t.o.m. på energiöverskott och ändå gå ner i vikt tack vare att jag äter en fettrik kost, vilket inte är möjligt enligt traditionalisterna. Fett höjer inte blodsockret och därför behöver inte kroppen pumpa ut något insulin.
Du går visserligen ner i vikt genom att ligga på energiunderskott, men kroppen eftersträvar hela tiden en energibalans, dvs ligger du på energiunderskott kommer kroppens förbränning att sänkas. Det man då upplever är ett viktstillestånd och man tvingas äta mindre och/eller motionera mer för att rugga på vågen. De flesta förstår nog att detta inte är en metod som är hållbar i längden. Efter en viss tid går de allra flesta upp i vikt igen. Detta kallas jojobantning och kan leda till att din metabolism (ämnesomsättning) förstörs.
Det finns fler exempel där insulinhypotesen stärks. Ett exempel är personer med diabetes typ 1. Vid denna typ av diabetes är kroppen oförmögen att producera eget insulin. En person med diabetes typ 1 rasar i vikt oavsett hur många kalorier hon än äter. Om man dessutom sprutar in extra insulin i en frisk människas kropp går hon upp i vikt. Väl värt att reflektera över.
Gary Taubes som jag nämnde har bland annat skrivit för Science och New York Times. I höstas kom boken Good Calories, Bad Calories. En bok alla borde läsa
Kroppen är anpassad till att äta mättat fett. Hur förklarar du, Jonas, annars hur t.ex. modersmjölken kan innehålla så mycket av detta?
DISKUSSIONEN FORTSÄTTER I KOMMENTARERNA.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar