Allinka delar med sig av recept på kikärtsfrallor: (Tack!)
-
Kikärtsfrallor
1 burk kikärtor á 400g (dvs ca 250g avrunna kikärter)
ca 4,5 dl ljummet vatten
50g jäst
0,5 dl rapsolja
1 msk honung
0,25 dl kli (kruskakli/havrekli eller vad du har hemma)
o,5 dl krossat linfrö
0,5 dl grovt hackade solroskärnor
2 tsk salt (den stora mängden beror på att kikärterna tar upp myckt salt)
ev. 1 msk brödkryddor
ca 6 dl dinkelmjöl
ca 6 dl fullkornsdinkel ( går ändra...jag brukar ha mest fullkorn och bara lite siktat)
2 st rivna äpplen
(ev. 1 ägg och vallmofrö till pensling)
-
Mixa kikärtorna tillsammans med en del av vattnet med en mixterstav. Tillsätt resten av vattnet så du har ungefär 7 dl degvätska. Kolla att degvätskans temperatur är ca 37 grader innan du blandar i jästen.
-
Tillsätt resten av ingredienserna, men var försiktig med mjölet på slutet. Mjölmängden är bara angiven på ett ungefär. Arbeta degen ordentligt och låt den sedan jäsa 30 min.
-
Knåda delen lätt och baka ut till bullar. Skåra dem ev. med en kniv och låt dem jäsa 30 min.
-
Pensla antingen frallorna med ägg och strö över vallmofrö, eller sätt in dem som de är i ugnen.
Grädda ca 15 min i 225 grader i mitten av ugnen.
-
Vill du baka limpor så låter du dem jäsa i bakformar istället och gräddar sedan i 175 grader i nedre delen av ugnen ca 25-30min.
Hoppas det smakar
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar